Liternatuur

Over ons

Overstromingen in Oost-Europa, een kabinet dat het huidige stikstofbeleid overboord gooit en populaire dystopische televisieseries: de klimaatcrisis is letterlijk een hot item. Door de omvang van deze crisis, is er niet aan te ontkomen. Ook in de literatuur is sprake van een trend waarin romans, poëzie en toneelstukken het klimaatvraagstuk thematiseren. Dit opent een interessant onderzoeksgebied dat bijdraagt aan het vergroten van klimaatgeletterdheid.

Liternatuur is een website waarop masterstudenten van de Universiteit Utrecht vanaf 2020 de relatie tussen literatuur en het klimaat onderzoeken. Hoe is er bijvoorbeeld de afgelopen jaren gedacht en geschreven over de relatie tussen mens en natuur? Kan je een historische roman in retrospectief ook ecokritisch lezen? Kan literatuur bijdragen aan het creëren van meer bewustwording en gedragsverandering met betrekking tot de klimaatcrisis?

Op deze website verschijnen populairwetenschappelijke artikelen waarin Nederlandstalige romans, poëzie en toneelstukken worden besproken waarin ecologische vraagstukken een rol spelen. Daarbij wordt gekeken naar hoe deze teksten zich verhouden tot het klimaatdebat. Hoe gaan auteurs om met zoiets groots en ongrijpbaars dat de menselijke maat te boven gaat? Deze vragen worden behandeld door studenten met verschillende academische achtergronden, zoals Nederlandse letterkunde, communicatie en educatie. Deze bundeling van perspectieven biedt een brede blik op de manier waarop het klimaat en literatuur elkaar beïnvloeden.

In de artikelen worden wetenschappelijke begrippen gebruikt. Een toelichting op die begrippen is te vinden in de verklarende woordenlijst. Op de pagina boekenlijst zijn primaire literaire werken te vinden die het klimaatvraagstuk thematiseren. Een overzicht van de ecokritische literaire evenementen is te vinden op de evenementenpagina.