Liternatuur

Evenementen

Evenementen
Nationale Klimaat Expo Houten
17 & 18 april 2024
Op deze beurs komen honderden professionals samen om te overleggen hoe de openbare ruimte, met name ook in de stedelijke gebieden, klimaatbestendig kan worden ingericht. De bezoeker (ook een leek) kan inspiratie opdoen en zich laten informeren over de nieuwste trends en laatste ontwikkelingen op het gebied van de klimaatadaptieve, biodiverse stad en leefomgeving.
Evenementen
Klimaatexpeditie aan boord van de 'Belgica'
t/m 4 februari 2024
Toegang gratis!

Het Belgische onderzoeksschip De Belgica ondernam in 1884 een beroemde expeditie naar Antarctica. BELvue museum Brussel organiseert de tentoonstelling 'Op zoek naar… Het einde van de wereld! Een klimaatexpeditie aan boord van de Belgica' Bezoekers reizen mee naar het verleden, het heden en de toekomst van Antarctica, naar een planeet die stilaan de grenzen van zijn grondstoffen bereikt. Maar er wordt ook duidelijk gemaakt hoe ieder werk kan maken van een nieuwe en duurzame wereld.
Evenementen
Klimaatfestival HilverZon
20 november 2023
HilverZon organiseert een klimaatfestival in Hilversum. In poppodium De Vorstin kan je ontdekken wat voor klimaattype je bent en hoe groot je ecologische voetafdruk is. Meerdere bands en een DJ verzorgen de muziek. De kaarten zijn gratis!
Evenementen
Pop-up Klimaatmuseum op de UvA
mei t/m augustus 2024
Het UvA-Klimaatmuseum is een project voor en door studenten. De makers willen de klimaatcrisis inzichtelijker en tastbaarder maken voor het publiek. De bezoeker ontdekt welk klimaatonderzoek er aan verschillende faculteiten van de UvA wordt gedaan. De multidisciplinaire aanpak zal nieuwe inzichten opleveren.
Het pop-up Klimaatmuseum is van mei t/m augustus 2024 te bezoeken op het Universiteitskwartier.
Evenementen
Fête de La Nature
1 t/m 3 september 2023
Nederlands grootste grassroots natuurfestival georganiseerd door en voor heel Nederland, waarbij iedereen zelf een activiteit kan en mag opzetten. Het programma is gericht op het op een laagdrempelige manier in contact komen met de natuur en bestaat o.a. uit vleermuisexcursies, oogstfeesten en sportwedstrijden. Kijk op de site voor activiteiten bij jou in de buurt of organiseer zelf iets! Toegang is gratis!
Evenementen
KlimaatExpo ‘22
17 september 2022 t/m 4 december 2022
De eerste landelijke tentoonstelling over klimaatverandering die wordt georganiseerd door ArtWorlds in samenwerking met Museum de Fundatie. De tentoonstelling bestaat uit 251 kunstwerken, variërend van fotografie tot beeldhouwwerken en van schilderkunst tot maquettes, die alle rond het thema klimaatverandering zijn gemaakt. De werken zijn te bewonderen op drie verschillende locaties: Het Zwolse Academiehuis Grote Kerk, het Zwolse Museum de Fundatie en het Kasteel Nijenhuis met beeldentuin in Heino. Tickets zijn te koop via de site van Museum de Fundatie. Prijzen variëren van 15 euro voor volwassen tot gratis voor Museumkaarthouders.
Evenementen
Klimaatfestival HilverZon
20 november 2022
HilverZon is een initiatief dat samen met de gemeente en de inwoners van Hilversum streeft naar een volledig duurzame en energieneutrale stad. Om dit te bereiken organiseren zij o.a. het Klimaatfestival voor middelbare scholieren die zich zorgen maken over de toekomst van de aarde. Er zijn muziekoptredens, lezingen en workshops die alle aanzetten tot nadenken en reflecteren. Tickets zijn via de website te verkrijgen en kosten 5 euro.
Evenementen
Meet Me at the Lighthouse
18 t/m 20 november 2022
Literatuur helpt ons een toekomst te verbeelden, biedt troost en doet een poging onze werkelijkheid en elkaar beter te begrijpen. Voordrachten, gesprekken, nachtwandelingen en leesclubs zijn onderdeel van het programma, waarin thema’s als natuur, ecologie, toerisme en identiteit de rode draad vormen. Daarbij is Schiermonnikoog decor, inspiratie én gespreksonderwerp.
Evenementen
IDFA
9 t/m 20 november 2022
Het International Documentary Festival Amsterdam waar naast films over bijvoorbeeld vluchtelingen en mensenrechten ook documentaires over de klimaatproblematiek te zien zijn. Tips zijn o.a.: Losing Alaska dat de gevolgen van de opwarming van de aarde laat zien voor bewoners van het permafrost-gebied en All That Breathes over een roofvogelopvang in het sterk vervuilde Delhi.
Prijzen variëren, tickets zijn te koop via de website.
Evenementen
We Are Warming Up Festival
26 t/m 30 oktober 2022
Vierdaags festival waarbij de klimaatproblematiek wordt verbonden met kunst en cultuur. Muziek, verhalen en kunst brengen uiting aan ervaringen en gevoelens rond de verandering van het klimaat. Het programma bestaat o.a. uit lezingen, workshops en muziekoptredens. Tickets voor zowel losse onderdelen als het volledige festival zijn te koop via de website, prijzen variëren.
Evenementen
Clificon
1 oktober 2022
Een live digitale conferentie rondom klimaatfictie met sprekers en panelleden van over de hele wereld. De organisatie ligt in handen van Android Press, en jonge uitgeverij die zich richt op scifi en fantasy. Alle conferentiesessies zijn later hier digitaal terug te bekijken.

Eerdere evenementen

Evenementen
De Botanische Revolutie
11 september 2021 t/m 9 januari 2022
Tentoonstelling waarin de tuin centraal staat. De relatie tussen de mens en de natuur wordt al langere tijd onder de loep genomen in tijden van klimaatproblematiek. Moet de relatie tussen de mens en de natuur veranderen? Te zien in Centraal Museum Utrecht. Tickets zijn te koop via de website.
Evenementen
The World As We Don’t Know It
24 september 2021 t/m 12 januari 2022
Tentoonstelling waarin de visie op de klimaatcrisis van wel twintig internationale kunstenaars wordt getoond. Een hoofdlijn van de tentoonstelling is de gedachte dat de rol van de mens op de aarde verkleind zou moeten worden. Te zien in @droog Amsterdam. Tour met gids te boeken via de site.
Evenementen
De Groene Challenge
1 november 2021 t/m 30 november 2021
De hele maand november wordt er duiding gegeven bij klimaatvraagstukken en zijn er kleine en grote challenges rondom deze vraagstukken. Je wordt aangezet tot zelfreflectie en tevens kun je bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek over de bepaling van de menselijke houding tot klimaatproblematiek. Deelname is gratis.
Evenementen
Klimaatmars
6 november 2021
Tocht in Amsterdam waarbij wordt geëist dat het kabinet actie onderneemt om de klimaatcrisis tegen te gaan en plannen opstelt om mensen in binnen- en buitenland in het heden en de toekomst te beschermen. Er zullen speeches gehouden worden en ook zullen er muzikale optredens zijn. Toegang is gratis.
Evenementen
Climate Comedy Night 2021
8 november 2021
Stand up comedy voorstelling waarbij er meerdere komieken op zullen treden die luchtigheid zullen bieden aan de problematiek van de klimaatcrisis. De voorstelling geeft de mogelijkheid om een keertje te lachen om het klimaat. Voorstelling bij te wonen in Tivoli Vredenburg in Utrecht. Tickets te koop via de website.
Evenementen
Het Wilde Stadscafé (Groen en Gezond & Groene stip aan de horizon)
9 november 2021 & 14 december 2021
Gesprekken met onderzoeker Jolanda Maas over haar onderzoek naar “Vitamine G” en filosoof Johan van de Gronden over de vraag hoe de stad als natuurlijk landschap en biotoop serieus te nemen. Bij te wonen in de Centrale Bibliotheek in Utrecht. Toegang is gratis, reserveren is verplicht.
Evenementen
Tij Festival
21 oktober 2022 t/m 30 oktober 2022
Festival opgebouwd rondom verhalen, licht en fantasie voor jong en oud. Het festival bestaat uit een wandelroute en ook is er een aanvullend inhoudelijk programma beschikbaar in de Biesboschhal. Kunstenaars laten middels lichtprojecties en kunstwerken de gevolgen van klimaatverandering zien. Toegang is gratis.
Evenementen
If things Grow Wrong - Lakenhal Leiden
t/m 20 februari 2022
Hoe kick jij af van groter, beter, meer?
We willen sneller, groter, méér. Is dat altijd beter, of groeien zo ongemerkt ook de problemen? Van kleine stress over te weinig opslagruimte op je telefoon tot wereldwijde vervuiling… If things grow wrong, dan ontstaat er groeipijn in allerlei soorten en maten. Deze groeiverslaving is de aanleiding voor de expositie If Things Grow Wrong. Nu te zien tot en met 20 februari 2022!
Evenementen