Liternatuur

Poëzie

Welkom op de boekenlijstpagina voor poëzie die aansluit bij het thema van deze website. Veel leesplezier.

Terug naar Boekenlijst Algemeen.

 

 

Poëzie
Navigatiesystemen (2015)
Han van der Vegt
Navigatiesystemen bestaat uit zes epische gedichten, waaronder vier cycli. In deze epische gedichten verkennen de helden hun werelden met roekeloze overgave.
Poëzie
Oorlogspaarden tot in de buitenwijken (2015)
Marwin Vos
De gedichten van Marwin Vos zijn als drones: ze infiltreren op plekken waar niemand kijkt en verzamelen informatie. Over smeltende Alpen, vluchtelingen in koelwagens en belastingparadijzen.
Poëzie
Kozijnen van Krijt (2018)
Hanneke van Eijken
In deze tweede bundel verkent Van Eijken met tedere stem de mogelijkheid om ons geluk te beschermen tegen de altijd op de loer liggende dreigingen van de buitenwereld.
Poëzie
Stormen, olievlekken, motetten (2012)
Xavie Roelens
Een bundel over de twee hoofdbestanddelen van de mens: water en relaties. In voortrazende, aftastende gedichten toont Xavier Roelens betrokkenheid bij taal en wereld en zoekt hij uit of poëzie de inzet van milieubewustzijn kan vormen.
Poëzie
Mijn grote schuld (2017)
Laurens Ham
Met zes verhalende en klankrijke reeksen laat Laurens Ham in zijn debuutbundel zien hoe we door onze reizen ingrijpen in de wereld om ons heen. Wanneer we goed kijken, blijkt alles in de wereld met alles samen te hangen.
Poëzie
Bindweefsel (2019)
Saskia Stehouwer
 In de 10 gedichten uit Bindweefsel onderzoekt Stehouwer de relatie tussen mens en natuur. De gedichten verschijnen in een zeer gelimiteerde en genummerde oplage en worden handgebonden met vlas.
Poëzie
Shop Girl (2017)
Dominique de Groen
Shop Girl is een poëtisch epos dat de traditie van Virgilius ent op het laatkapitalistische tijdperk. De gedichten zoeken de scheuren op in het productieproces van fast fashion, waar pratende kleuren en geesten van textielarbeiders gedijen.
Poëzie
Sticky Drama (2019)
Dominique de Groen
Dichtbundel die een poëtische vertelling lijkt te zijn over het ontstaan en verloop van existentie, waarin de grens tussen feit en abstracte fictie wordt opgezocht, soms aan de hand van narratieve elementen.
Poëzie
Massastrandingen  (2019)
Moya de Feyter
Wat doen we als het begint te stormen en het na dagen nog niet ophoudt? Wat moeten we denken wanneer bomen bloeden? Wat wou de walvis zeggen toen hij zich op de kust wierp? Massastrandingen is een caleidoscopisch prozagedicht.
Poëzie
De hazenklager (2020)
Paul Demets
Vier jaar lang observeerde Paul Demets als plattelandsdichter planten, dieren en mensen en dacht hij na over onze omgang met de natuur. De hazenklager – waarin het antropocentrisme op de schop gaat – is zijn vurige pleidooi voor het aanvaarden van andersheid.
Poëzie
Xenomorf  (2019)
Jens Meijer
Alles moet steeds sneller gaan, alles moet maximaal productief zijn, alles moet opbrengen, renderen, opleveren. In Xenomorf tekent Jens Meijen hiertegen verzet aan.
Poëzie
De aarde nu (2019)
Gerrit Komrij
Het klimaat zorgt voor eindeloze discussies en verhitte standpunten. Dichtend Nederland en België doet via de bundel 'De aarde nu' een duit in het zakje.
Poëzie
Tsunami in de Amste (2016)
Pieter Boskma
Wat gebeurt er als een dichter op de troon wordt geheven en poëzie de maat van alle dingen wordt? Tsunami in de Amstel is mysterieus en beschouwend, melancholiek en lyrisch, politiek, zinnelijk en vreemdsoortig.
Poëzie
Het is warm in de Hivemind (2011)
Maxime Garcia Diaz
Wat gebeurt er met een lichaam als het alleen maar naar een beeldscherm staart? Wat glinstert er tussen de ruïnes van de eenentwintigste eeuw? Dat onderzoekt Maxime Garcia Diaz in deze spetterende debuutbundel.
Poëzie
De introductie van het plot (2020)
Frank Keizer
Hoe kunnen we stoppen met de roofbouw die het kapitalisme pleegt op onze lichamen en de aarde? En wat kunnen we leren van elkaar om beter voor onze gedeelde wereld te zorgen?
Poëzie
Weegschaal de aarde (Verzameld werk 6) (2018)
Sonja Prins
Kern van Deel 6 zijn de gedichten die Sonja dicht bij huis heeft geschreven. Rondom de Boshut zijn ze samen genoemd. Ze beschrijft in deze serie gedichten de natuur minutieus, bijna teer. Er is veel mededogen.
Poëzie
Schokbos (2020)
Annelie David
Vanaf 2016 tot 2017 bezoekt Annelie David elke maand het verlaten bos op het voormalige munitieterrein in Zaandam, dat ooit bedoeld was om eventuele schokgolven op te vangen die werden veroorzaakt door explosies.
Poëzie
Broze aarde (2020)
Antjie Krog
Antjie Krogs stem is afwisselend woedend, kwetsbaar, hoopvol en radeloos. Een mis over de breekbare aarde. Een mis die ons allen aangaat. Een hoogmis voor het universum.
Poëzie
Ofwa (2020)
Geert Buelens
De samenleving staat onder hoogspanning. De planeet is vergiftigd. De dichter probeert homeopathie door verongelijkt, woedend, al te zeker van zichzelf de tegenstellingen op scherp te zetten. Hoe de achterkleinkinderen van de Verlichting zachtjes indutten.
Poëzie
Zwemlessen voor later (2020)
De klimaatdichters
De Klimaatdichters vormen de Vlaams/Nederlandse variant van Poets for the Planet. Met poëzie strijden zij voor een meer klimaatvriendelijke wereld. Deze bundel is hun debuut. Het is een verzameling klimaatpoëzie.
Poëzie
Hoe ik een bos begon in mijn badkamer (2017)
Maartje Smits
In deze bundel onderzoekt Smits de ongemakkelijke houding van de mens ten opzichte van de natuur. In tekst en beeld wordt de lezer langs ecoducten, weeralarmen en zalmkanonnen gevoerd.
Poëzie
Opgelet. Het materiaal moet ademen (2022)
Annet Zaagsma
In deze bundel verworden het getij en de maan tot vreemdelingen, verhuld in sanitaire producten. Het zelfrijpende vermogen van de aardbei wordt gerecenseerd – en de juiste thermiek voor trillende neusvleugels bepaald.
Poëzie
Stad en land (2008)
Alexis de Roode
Gaat het over de mens in relatie tot zijn veranderende omgeving. De Roode houdt een poëtisch pleidooi voor de handhaving van de menselijke maat bij de inrichting van het landschap.
Poëzie
Xenomorf (2019)
Jens Meijen
De aarde is stervende: de poolkappen smelten, de oceanen zijn vervuild, onze longen worden langzaam bruin van de luchtverontreiniging. Orkanen, bosbranden en andere natuurrampen vliegen ons om de oren.
Poëzie
Sunset industries (2023)
Jens Meijen
Hoe blijf je overeind in een stuurloze wereld? Je volledig afsluiten, wegvluchten in verhalen, of juist door solidariteit met anderen? Hoe doorwaad je de onophoudelijke stroom aan tragisch nieuws die onze levens binnen sijpelt?