Liternatuur

Non-fictie

Welkom op de boekenlijstpagina voor non-fictie boeken die aansluiten bij het thema van deze website. Hier hebben we zowel de meer informerende boeken verzameld als de titels die je willen aanzetten tot actie. Veel leesplezier.

Terug naar Boekenlijst Algemeen.

 

 

Non-fictie
Hoe gaan we dit uitleggen: Onze toekomst op een steeds warmere aarde (2022)
Jelmer Mommers
In dit boek gaat Mommers aan de haal met de machteloosheid die we vaak voelen ten opzichte van klimaatverandering. Hoe erg het wordt, bepalen we zelf.
Non-fictie
Een beter milieu begint niet bij jezelf (2020)
Jaal Tielbeke
In 'Een beter milieu begint niet bij jezelf' beargumenteert Tielbeke dat verandering begint in de politiek, niet op individueel vlak. Hij stelt dat het huidige klimaatdebat zich niet meer moet laten leiden door persoonlijke gedragsveranderingen, maar door grotere en systematische...
Non-fictie
Wat iedereen zou moeten weten over klimaatverandering (2020)
Bart Verheggen
In dit boek ordent Verheggen de wetenschappelijke feiten. Na het lezen van dit boek weet iedereen weer hoe het zit met het klimaat en welke risico’s er aan klimaatverandering vastzitten.
Non-fictie
Ooit aten we dieren (2022)
Roxanne van Voorst
Een veganistische toekomst lijkt onvermijdelijk, maar zijn we daarop voorbereid? Een nieuwe blik op ons eetgedrag, voor zowel veganisten als vleeseters.
Non-fictie
De wilde wereld: Een nieuwe relatie met de wereld (2020)
Sanne Bloemink
De Covid-19-pandemie heeft ons weer bewust gemaakt van de natuur om ons heen. Maar hoe raken we weer verbonden met die natuur? In diverse gesprekken gaat Bloemink op zoek naar nieuwe perspectieven op onze omgeving.
Non-fictie
Dierentalen (2016)
Eva Meijer
Meijer bespreekt in dit boek recent wetenschappelijk onderzoek naar dierentalen en stelt daar filosofische vraagstukken bij op. Dat geeft nieuw inzicht in de verhouding van de mens tegenover dieren en onze omgang met dieren.
Non-fictie
Waarom zou ik? Handelen in een veranderend klimaat (2019)
Petra van der Kooij
Een geschikt boek voor iedereen die duurzamer wil leven, maar niet weet waar te beginnen.
Non-fictie
Eerste hulp bij klimaatverandering (2018)
Anabella Meijer
Verschillende meningen in het klimaatdebat komen langs zonder belerend een juiste of foute mening aan te wijzen. Afwisselend tussen cartoons en tekst pakt Meijer de klimaatcrisis op een vernieuwende wijze aan: humor!
Non-fictie
Dit is een goede gids: voor een duurzame lifestyle (2020)
Marieke Eyskoot
Voor iedereen die bewuster wil leven, ook zonder er al te veel tijd of geld in te steken. Duurzaam leven was nog nooit zo dichtbij met Eyskoots praktische tips op het gebied van o.a. wonen, kleding en werken.
Non-fictie
Het zero waste project: Een leuker leven met minder plastic (2018)
Jessie Kroon
Van succesvol blog tot boek: Het zero waste project staat boordevol tips en ideeën voor een duurzaam leven zonder afval.
Non-fictie
Ontplastic (2019)
HarperCollins
101 Simpele manieren om plastic uit je leven te bannen en de wereld te redden
Non-fictie
Hallo witte mensen (2017)
Anousha Nzume
In gesprekken over de klimaatcrisis gaat het vaak over minderheden die getroffen worden, en de groeiende ongelijkheid en racisme. Anousha Nzume helpt witte mensen om te gaan met racisme.
Non-fictie
Het water komt: Een brief aan alle Nederlanders (2020)
Rutger Bregman
In deze brief vertelt Brugman het verhaal van Johan van Veen, vader van het Deltaplan. Hij roept op tot actie: als we zo doorgaan, zullen we opnieuw een watersnoodramp zoals die van 1953 meemaken.
Non-fictie
Het klimaatboek (2022)
Greta Thunberg
Het Klimaatboek toont glashelder hoe de vele crises op onze planeet met elkaar samenhangen en vertelt de onverbloemde waarheid over hoe en waarom onze wereld verandert.
Non-fictie
De fundamenten (2021)
Ramsey Nasr
Hoe komen we uit deze crisis? Dat is de vraag die Ramsey Nasr, een van Nederlands meest veelzijdige kunstenaars, zichzelf stelt. De pandemie legt volgens Nasr bloot wat we lange tijd niet wilden zien: het politieke en economische systeem heeft de fundamenten van onze samenleving aangetast.
Non-fictie
Klimaatwerkers (2023)
Charlotte Extercatte & Joep Boerboom
In elke rol binnen een organisatie kun je bijdragen aan het halen van de klimaatdoelen. Dankzij inspirerende voorbeelden uit het bedrijfsleven, de overheid en het onderwijs en aan de hand van een stappenplan met praktische tips kun je vandaag nog aan de slag om de opwarming te beperken.
Non-fictie
Goed leven als aardbewoners (2023)
Michiel Korthals
Om goed te leven als aardbewoners hebben we democratische verworvenheden, mensenrechten en natuur- en voedselvaardigheden nodig. Alles wat we doen, gebeurt op deze ene planeet, de aarde – en toch handelen we alsof er meer aardes zijn.
Non-fictie
Je bent jong en je wil wat toekomst (2023)
Hannah Prins & Jantijn Anema
Het is tijd voor een crisisaanpak in de strijd tegen klimaatverandering. Auteur Jantijn Anema (1996) en klimaatactivist Hannah Prins (1997), o.a. actief voor Extinction Rebellion, laten zien waarom er niets anders op zit, en hoe we het tij kunnen keren. Een redelijk pleidooi voor radicale verandering.