Liternatuur

Verder luisteren

Podcasts

Verder luisteren
Taal voor de toekomst
In gesprek met de Noordzee: op zoek naar Wilde Taal
Ontdekkingsreizigster en schrijfster Arita Baaijens gaat op zoek naar taal die de Noordzee een letterlijke stem kan geven. Dat doet ze samen met twee lerende taalmachines. Als de mens écht probeert te luisteren naar de zee, wat heeft de zee dan te zeggen? Haar zoektocht brengt haar langs vissers, duikers, woordkunstenaars, bestuurders en natuurlijk… de zee.
Verder luisteren
Klimaattherapie de Podcast
Psychologische vraagstukken in tijden van klimaatverandering
De zwaarte van de klimaatcrisis wordt steeds groter en klimaatverandering steeds zichtbaarder. Maar hoe gaan we daar mee om, als de kwetsbare, emotionele wezens die we zijn? Hoe moeten we ons verhouden tot een crisis die zo groot is dat we haar amper kunnen bevatten? In deze podcast wordt onderzocht hoe we om moeten gaan met onze gevoelens die loskomen in deze complexe tijd. Klimaatpsychologen geven antwoord op mentale vraagstukken.
Verder luisteren
Emergence Magazine Podcast
Ecologie, cultuur en spiritualiteit worden in samenhang besproken
Emergence Magazine is een Amerikaans tijdschrift dat vernieuwende verhalen deelt over de connectie tussen ecologie, cultuur en spiritualiteit. De gelijknamige podcast doet precies hetzelfde. De sprekers onderzoeken in de vorm van interviews, essays of verhalen hoe we de ‘heilige verbinding’ met de aarde weer kunnen vinden en behouden.
Verder luisteren
De menselijke natuur
Acht invloedrijke boeken die ons beeld van de natuur hebben bepaald
In deze zomerreeks van OVT (onderdeel van de VPRO) spreekt tafelheer Thomas Muntz, met acht verschillende gasten over acht klassieke teksten of boeken die ons beeld van de natuur hebben bepaald. Van het romantische natuurbeeld van Rousseau tot het beeld van de vervuilde natuur waar biologe Rachel Carson over schreef in haar boek Silent Spring. Hoe denken we over natuur(problematiek) en hoe verhouden we ons tot het leven om ons heen?
Verder luisteren
Klimaatfestival Antwerpen
Twee filosofen zoeken naar verschillende aspecten van klimaatproblematiek
Filosofen Maïté de Haan en Julia Alegre nodigen kunstenaars, activisten, onderzoekers, studenten en filosofen uit om elk hun eigen verhaal over de klimaatproblematiek te vertellen. Hoe breng je mensen in (klimaat)beweging? Hoe zijn racisme en klimaatverandering aan elkaar gelinkt? En maakt veganisme een wezenlijk verschil in het redden van de wereld?
Verder luisteren
Climate Change for Beginners: An Exctinction Rebellion Podcast
Grote vragen over de klimaatcrisis beantwoord in korte afleveringen
Alle vragen die je mogelijk hebt over de klimaatcrisis worden beantwoord in hapklare afleveringen in deze podcast van actiegroep Extinction Rebellion. Toegankelijke en nuttige informatie voor als je door de bomen het bos niet meer ziet als het aankomt op de klimaatproblematiek.
Verder luisteren
Uit de Ivoren Toren
Wetenschappers zetten expertise in voor groene vraagstukken
In deze podcast van de universiteiten Leiden, Delft en Erasmus verlaten wetenschappers hun ivoren toren om zich te buigen over duurzaamheidsthema’s. Over de rol van wetenschap in het klimaatdebat, circulaire economie of graven naar groene energie: allerlei groene thema’s komen aan bod. De podcast zet wetenschappelijke kennis in om groene vraagstukken in de samenleving op te lossen.
Verder luisteren
Het klimaatalarm
Het klimaatalarm heeft geen snooze-knop
Het klimaatalarm luidt de noodklok en stelt de klimaatproblematiek centraal: ‘Niet omdat Greta Thunberg het zegt, maar omdat het letterlijk levensbelangrijk is voor ons allemaal’. De podcast van Belgisch tijdschrift Knack gaat in op alle facetten klimaatcrisis. De ernst van situatie wordt inzichtelijk gemaakt door interviews met verschillende experts op het gebied van duurzaamheid.
Verder luisteren
A Matter of Degrees
Een onderzoek naar het echte klimaatverhaal
A Matter of Degrees verzoekt om je schuldgevoel over het klimaat aan de wilgen te hangen en nodigt uit nieuwsgierig te zijn naar het echte verhaal van klimaatverandering. Welke factoren veroorzaken de klimaatcrisis nu echt en welke middelen zijn er in te zetten voor een verbetering? Een podcast met het complete verhaal over klimaatverandering.
Verder luisteren
How to save a planet
Een podcast die de luisteraar moed geeft
‘How screwed are we?’, zo begint elk interview in How to save a planet. In deze podcast wordt gekeken naar wat er mogelijk is om deze aarde nog te redden. Verschillende (klimaat)experts dragen oplossingen aan die eco-anxiety bij de luisteraar enigszins kunnen verlichten. Interessante afleveringen met hoopgevende ideeën voor een betere toekomst.
Verder luisteren
Everything is alive
Grappig en tegelijkertijd indrukwekkend
Interviewprogramma waarbij elke aflevering een nieuw niet-levend object wordt geïnterviewd. Zo kan een colablikje haar ware levensverhaal vertellen.
Verder luisteren
Revolusi podcast aflevering 3
David van Reybrouck
In de ochtend van zondag 7 december 1941 voeren bijna 400 Japanse vliegtuigen aanvallen uit op de marinebasis van Pearl Harbor op de Hawaïaanse eilanden. Dat de aanval op Pearl Harbor een mijlpaal is in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog is alom bekend, maar dat die aanval alles te maken heeft met de olievoorraden op Nederlands‑Indië is veel minder doorgedrongen. In de podcast vertelt David van Reybrouck de koloniale geschiedenis van Nederland in Indonesië. De podcast hoort bij het gelijknamige boek.